Poreklo ratluka je iz Turske, a kod nas je postao popularan u 15. veku.
Kad se prevede rahat lokum znači – slatki zalogajčić.
Recept
Sipajte vodu, šečer i dodajte limun, kada provri kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete sirup.
Škrob razmutite u mlakoj vodi, pazite da nema grudvica pa sipajte u sirup, nastavite da kuvate uz obavezno mešanje dok ne pocne da se ‘’odvaja’’ od šerpe pa dodajte seckane orahe. Ukoliko želite da vam ratluk bude u boji, dodajte jestivu boju.
Smesu sipajte u podmazan pleh i ostavite da se ohladi. Kada je ratluk skroz ohlađen, pospite ga polovinom šećera pa izručite iz tepsije na površinu gde ste predhodno sipali ostatak šećer, isecite ga vlažnim nožem ili sekačem za picu na kocke. Kockice umešajte u šečer u prahu.
Sastojci:
750 g šečera
350 ml vode
125 g gustina
1 limun
ulje za podmazivanje pleha
300 g šećer u prahu