KAKO UKLONITI FLEKE OD BUBULJICA

Uzroci pojave bubuljica

Kada lojne žlezde tako luče više nego što je potrebno to izaziva pojačano mašćenje kože. Ukoliko se ta mast usled neredovne higijene ne ukolini sa kože ona zbog toga mnogo teže diše, kanaliči su zapušeni, mrtve ćelije ostaju ispod površine kože i nakupljaju se sve dok ne dođe do unutrašnje upale.

Preterana konzumacija šećera, alkohola, kasno leganje, stres, prljave kape za glavu, takođe mogu biti jedan od uzroka.

Zašto se javljaju fleke i ožiljci od bubuljica

Fleke od bubuljica koje se zadržavaju nakon njihovog zaceljenja, izazvane su upalom koja je poremetila prirodni proces ozdravljenja kože. Oštećenja (ožiljci) nastala posle bubuljica mogu biti različita, to najviše zavisi od toga koliko kolagena je naša koža prozivela da bi sanirala oštećenu kožu. Ukoliko proizvodi previše, nastaju naslage tkiva i koža na tom mestu postaje gruba, vidljiva su zadebljanja. A ukoliko organizam proizvodi premalo kolagena, na koži ostaju rupice, ova oštećenja su teža za uklanjanje.

Oštečenja na licu od bubuljica i akni ćete najlakše sprečiti ako uopšte ne dodirujete ili cedite bubuljice i akne, kao i ako adekvatno i redovno negujete kožu.

Fleke mogu biti crvene, ljubičaste, tamno braon. Žene ih mogu pokriti šminkom, ali retko koji muškarac će se odluciti za takav potez. Naravno nisu sve bubuljice iste i ne ostavlja svaka fleku za sobom.

Crvene i male tamne fleke nije problem ukloniti bez specijalnih tretmana, problem mogu napraviti ispupčene velike tamne koje mogu da iziskuju posetu dermatologu koji će vam prepisati najbolji tretman.

Kako ukloniti fleke od bubuljica putem hemijskih i prirodnih sredstava

Uklanjanje fleka sa lica možete sprovesti mnogobrojnim hemijskim preparatima, laserom, izbeljivačima ili prirodnim sredstvima koji mogu da odrade super posao ako oštećenja nisu prevelika. Ukoliko se odlucite za hemijska sredstva obavezno to prepustite dermatologu, da ne bi pogoršali situaciju. Nekada ljudi toliko očajno žele da se reše ožiljaka i fleka od akni, da koriste brojne proizvode i metode koje mogu iritirati kožu i pogoršati situaciju.

Kao prva pomoć uzmite kockicu leda i držite na mestu gde je koža oštećena. Led će ublažiti crvenilo, otok i hiper-pigmentaciju.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je vitaminom E i odlično je za negu kože. Nanesite malo toplog maslinovog ulja na fleke laganim trljanjem i ostavite da odstoji pola sata, a ukoliko želite ovo ulje može ostati na licu i preko noći.

Krompir

Krompir predstavlja jedan od najdelotvornijih domaćih sredstava za uklanjanje fleka od bubuljica sa lica. Operite i ogulite jedan srednji krompir pa ga isecite ga na kolutove. Stavite kolutove na fleke, a ostatak krompira ostavite u vodi. Drzite 5 minuta i onda stavite nove kolutove i tako 2-3 puta. Posle toga operite lice mlakom vodom. Ovaj tretman ponavljajte nekoliko nedelja.

Pasta od sode bikarbone

Sodom možete uraditi piling odstranjivanjem sloja mrtve kože pri čemu nećete oštetiti nežnu kožu lica. Ako se nežno nanosi neće izazvati upalu ili iritaciju kože.

Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom da dobijete pastu. Masirajte nežno lice pastom i ostavite da deluje dva tri minuta pa isperite mlakom vodom.Ovu metodu možete primenjivati 2-3 puta nedeljno.

Jabukovo sirće

Delovanje sirćeta se može uporediti sa blagim hemijskim pilingom. Uklanja gornji sloj mrtve kože i ubrzava zamenu mrtvih ćelija onima koje su zdrave.

Obavezno sirće razredite vodom. Tuferom nanosite razblaženo sirće na fleke, ponavljate postupak nekoliko dana dok fleke ne nestanu. Pazite da kožu ne iziritirate još više. Ako vidite da posle tretmaan koža ne reaguje dobro, isperite lice i nemojte više ponavljati ovaj tretman.

Limun

Limunov sok je prirodni izbeljivač. Sok limuna posvetljava ožiljke od akni zahavaljujući kiselom sadržaju. Vrlo je efikasno dezinfekciono sredstvo koje pomaže pri uklanjanju bakterija, uklanja mrtve ćelije kože zahvaljujući svojoj eksfolijativnoj prirodi. Bogat je C vitaminom koji je neophodan za proizvodnju kolagena, a koji je neophodan za regeneraciju kože.

Iscedite limun pa tuferom nanosite direktno na fleke. Ako imate osetljivu kožu, razblažite sok sa kupovnom vodom, jer ne sadrži hlor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *