NEDOSTATAK VITAMINA D – SIMPTOMI

Smatra se da gotovo polovina svetske populacije pati od nedostatka vitamina D. Brojni su razlozi za to.  zbog promena u ozonskom omotaču savetuje se primena kozmetičkih preparata za sunčanje koji sadrze UV-filtere, a koji mogu smanjiti produkciju vitamina D u našoj koži. čestu nepravilnu i neredovnu ishranu

Preporučena dnevna doza za zdrave odrasle osobe je do 400 IU tj. 5 do 10 mikrograma.

Vrednosti:

Teški nedostatak: < 30 nmol/L

Neostatak: <50 nmol/L

Normalan nivo:> 75 nmlol/L

Znakovi da imate nedostatak vitamina D

Često se osećate tužno

Hroničan nedostatak vitamina D može da vodi i u depresiju. Istraživanja pokazuju da je vitamin D odgovoran i za aktivaciju gena koji kontroliše oslobađanje neurotransmitera (serotonina, dopamina), čime direktno utiče na funkcionisanje mozga. Manjak ovog vitamina može dovesti do naglih i čestih promena raspoloženja.

Hipertenzija

Hipertenzija, takođe poznata kao visok krvni pritisak, je jedan od simptoma da vašem telu manjka vitamina D. Naučna istraživanja pokazuju da postoji veza između vitamina D i hipertenzije

Prekomerna težina

Vitamin, koji pomaže u gubljenju kilograma. Pomaže gojaznim pacijenatima da izgube na težini tako što omogućava optimalnu razmenu šećera i masti, što je više vitamina D u krvi, to je i sagorevanje kalorija veće. Ako ste brzo stekli višak kilograma, čak i ako redovno vežbate i vodite računa o prehrani, nedostatak vitamin D bi mogao biti jedan od osnovnih uzroka.

Alergije

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju mnogih alergija na odstojanju regulišući imuni sistem. Neke od alergija vezanih za ovakve situacije uključuju astmu, alergije na hranu, ekcem, alergijski rinitis i anafilaksiju.

Loš imunitet

Aktivacija nosilaca imunološkog sistema T čelija, zavisi upravo od ovog vitamina. Ćelije će ostati uspavane i neće reagovati valjano na infekcije ili određeni patogeni organizam.

Stomačni problemi

Nedostatak vitamina D može doprineti nastajanju ulcerozna kolitis i Kronove bolesti.

Umor

Ako vam nedostaje vitamina D ma koliko se odmarali osećat će te slabost i bićete iscrpljeni. Da biste imali snage, ćelije vašeg tela morju imati dovoljno vitamina D. Osim umora i iscrpljenosti može takođe da izazove bol u nogama i teškoće u kretanju naročito kod starijih osoba.

Krhke kosti

Kod odraslih osoba povećava se osetljivost na frakture kostiju. Nedostatak vitamina D doprinosi osteoporozi smanjujući apsorpciju kalcijuma.

Kod dece usled nedostatka vitamina deformacije kostiju postaju česte kada počinju hodati, budući da su njihove kosti previše mekane da bi poduprle njihovu težinu.

Faktori rizika:

  • neizlaganje sunčevoj svetlosti tj. UV zračenju
  • stalna upotreba krema za sunčanje
  • tamna koža
  • starost
  • trudnice
  • dojenčad
  • gojaznost

Nedostatak možete nadoknaditi ishranom i/ili suplementima. Ukoliko se odlučite da koristite suplemente njihova apsorpcija je najbolja ukoliko se uzimaju uz što obilniji i masniji obrok, s obzirom na to da se ovo jedinjenje razlaže u mastima.
Hrana koja je bogata vitaminom D, masna riba (losos, skuša), žumance, ulje, maslac, jogurt, pečurke, sirevi, kravlje mleko.

Prekomerno uzimanje ovog vitamina uzrokuje simptome kao što su glavobolja, mučnina, gubitak apetita, suha usta, povraćanje, dijareju i zatvor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *