Tulumbe, redovna poslastica na Balkanu, spolja hrskave, a iznutra sočne.
Priprema sirupa
Pomešajte šećer i vodu, kada provri nastavite da kuvate još 15 minuta uz mešanje na laganoj vatri. Dodati i sok od jednog limuna.
Testo za tulumbe
Mleko, ulje I so (prstohvat) stavite da provri pa sklonite sa ringle, dodajte brašno I prašak za pecivo.
Kad se ohladi, dodavati jaja uz obavezno neprestano mešanje, kutlačom ili mikserom na sporoj brzini. Smesu sipati u špric, pa istiskivati tulumbe u pleh, tepsiju obložite papirom za pečenje.
Pecite oko pola sata u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni. Na svakih 10 minuta smanjite temperatutu za 10 stepeni. Važno je da tokom pečenja ne otvarate rernu!
Tople tulumbe preliti toplim sirupom, ostavite da ga tulumbe upiju i da se ohlade.
Sastojci:
Testo:
350 ml mleka ili vode
1 šoljica ulja
250 g oštrog brašna
6 jaja
Sirup:
800 ml vode
500 g šečera
1 vanilin šećer
1 limun