KAKO POSADITI ĐUMBIR U KUĆNIM USLOVIMA

Đumbir ima protiv upalna, antiseptička, antivirusna i antibakterijska svojstva. Ovo je tropska biljka, ali se može kao hobi uzgajati i kod nas u kućnim uslovima.

Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i kupljeni koren đumbira koji po svom obliku podseća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati “ruku” sa što više “prstiju”. Kako biste dobili što više plodova, neophodno je izlomiti pipke đumbira na više delova. Vodite računa da korijen đumbira koji ćete posaditi mora biti svež, nikako uveo i bilo bi dobro da je organske proizvodnje da nije tretiran sredstvima protiv klijanja.

Uzmite prosećnu teglu i napunite sa zemljom koju koristite za sadnju cveća. Sadnja nije komplikovana, stavite u saksiju jedan “prst” đumbira. Obavezno ga ostavite nekoliko centimetara iznad zemlje. Zalivajte često, ali ne preterujte, omogučite da višak vode može oteći. Ne traži dosta svetla, ali traži toplotu.

 

Posadite biljku u ranu jesen, pa kada dođe proleće onda ga prebacite u baštu. Đumbir voli rastresitu zemlju i osigurijate biljci dovoljno vlage. Kristina tvrdi da ne treba da se brinite oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Iznad zemlje đumbir može narasti od 80 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste do 5 meseci pre nego što počnete da koristite nove gomolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *