ŠTETOČINE I BOLESTI KAKTUSA

Na kaktusima pojavljuje se nekoliko vrsta bolesti, da bi do bolesti došlo treba da se stvore odgovarajući uslovi, a to su pre svega povećana vlažnost vazduha i zemljišta kao i povoljne temperature.

Virusi

Virusne bolesti kaktusa relativno retke. Ipak, ta se oboljenja ponekad javljaju kao izdubljene žutozelene pege nepravilnog oblika sa naglašenim rubovima. Mladi članci su posebno jako zaraženi i otpadaju. Čitav rast biljke u zavisnosti od jačine napada virusa ili je slabiji, ili biljka uopšte ne raste, a često i uvene.

Zaraza se prenosi posle povreda, npr. uboda nekog insekta, inficiranim nožem prilikom kalemljenja ili uzimanja reznica. i sl.

Iz semena biljaka zaraženih virusima, po pravilu izrastu zdrave biljke, bez znakova virusnog oboljenja.

Protiv viroza kaktusa ne postoje sredstva suzbijanja. Napadnute jedinke ne smemo razmnožavati. Najbolje je da ih odmah uklonimo da ne bi zarazili ostale kaktuse.

Gljivice

Gljivice najčešće napadaju slabije biljke oštećene povredama i napadima insekata, te je stoga najbolje sprovesti odgovarajuće preventivne mere, koje se pre svega ogledaju u regulisanju vlažnosti i temperature.

Ukoliko i pored preventivnih mera dođe do pojave bolesti daljni razvoj bolesti treba sprećiti odgovarajućim fungicidima.

Phytophtora omnivora izaziva raspadanje korena i bazalnih delova kaktusa pri čemu se trulež izuzetno brzo širi. Kada se bolest ustanovi bolesno tkivo se odstranjuje zajedno sa okolnim zdravim tkivom. Ne sme više biti ni traga od smedje obojenog, bolesnog tkiva. Ranu treba posuti aluminijskim prahom.

Kod Fusariuma biljke bude prekrivena belom ili ružičastom navlakom. Bolest se često javlja u jesen. Pri najmanjoj povredi se bolest širi od vrha nadole.

Previkur je izuzetno efikasan i za mnoge gljivice iz rodova: Fusarium, Pythium, Rhizotonia.

Za preventivne tretmane se koristiti rastvor od 2, 5ml na 1l vode. Ukoliko je već došlo do pojave bolesti izvršiti dva zalivanja u razmaku od 3 do 5 dana.

Ovim preparatom je korisno vršiti preventivna zalivanja prilikom presađivanja odraslih biljaka.

Pored Prevukura na raspolaganju je i CINEB u količini 30g na 10l vode kao i BENOMIL u količini 4 do 6 grama na 10l vode. Pored toga ova dva poslednja preparata, s obzirom da su u praškastom obliku, mogu se umešati direktno u supstrat. Kod mladih biljaka ipak koristiti Previkur, jer je on daleko najsigurniji.

“Mekan” kaktus

Ukoliko kaktus postane mekan, najčešće se ne radai o bolesti kaktusa, vec obilno zalivanje. Kaktusi rastu u sušnim zonama, stoga ne trebaju puno vlage.

Prije sledećeg zalivanja, zemljište bi se trebalo potpuno osušiti.

Štetočine kaktusa

Biljne vaši

To su veoma neprijatni paraziti koji, kad se jednom uvuku u kolekciju kaktusa, teško možemo da ih uništimo. Najbolje je svaku novu biljku koju tek unosimo u kolekciju zaštititi od zaraze prethodnom obradom insekticidom, pa je u po četku držati odvojeno; i tek kad smo sigurni da nije napadnuta šteto činom, unosimo je medju ostale kaktuse.

Niz preventivnih prskanja obavljamo u prole će, ponavljamo ga u julu i u septembru.

Nematode

Nematode su crvići mikroskopske veličine. Žive na korenu kaktusa kojeg sišu.

Na žilama napadnutih kaktusa pojave se u po četku bele. kasnije smedje “izrasline” veli čine makovog zrna. To su “samice”, čije se telo pretvorilo u mehurić (cistu) napunjenu jajima.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.