Sezonsko jelo od povrća. Naziv sataraš vuče poreklo iz mađarskog jezika mađ. Szataras, takođe se zove još i bećarac ili bećar-paprikaš, a južnoj Srbiji prženica.
Najčešće se priprema od crvenog i belog luka, paprike, paradajza, tikvice, patlidžana i šargarepe. U nekim krajevima dodaje se i jaje.
Priprema
Operite povće, pa iseckajte na kockice paradajz, šargarepu, luk, tikvice i papriku. Zatim u široki tiganj (kako bi tečnost brže isparila, a povrće zadržalo željenu čvrstoću) dodajte ulje ili još bolje svinjsku mast. Kada se tiganj zagreje ubacite crveni luk pa dinstajte na srednjoj vatri desetak minuta, zatim dodajte šargarepu i papriku pa dinstajte još pet minuta. Dodajte paradajz i tikvicu, so i biber. Sipajte vodu pa kuvajte sve oko pola sata.
Ukoliko želite pred kraj dodajte jaje.
Možete ga poslužiti uz krompir, pirinać sa ili bez mesa.
Sastojci:
2 veće glavice crnog luka
2 čeona belog luka
500 gr. paprika
500 gr. paradajza
4 kašika ulja ili 3 kašike masti
1 manja tikvica
so, biber, tucana paprika po ukusu
2 jaja