PRIRODNI LEK PROTIV URINARNE INFEKCIJE I KAMENA U BUBREGU

Koliko ste se samo puta u životu sreli sa problemima raznih infekcija urinarnog trakta, a niste znali koje je najbolje prirodno rešenje za ovaj problem. Priroda je nas saveznik u borbi za zdravlje i blagostanje celokupnog organizma, pa nas ni u ovakvim situacijama nece izneveriti. Ako ste pokušali sve i niste uspeli da rešite problem, ostanite sa nama do kraja teksta i saznajte kako da se rešite urinarne infekcije prirodnim putem.

Kako dolazi do pojave urinarnih infekcija?

Ovo je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji se dosta češće javlja kod žena, ali nije nemoguce da ce pogoditi i muški deo populacije. Razlog zasto je ovo slucaj je taj sto su kod žena, iz brojnih razloga mokracni kanali, odnosno kompletan urinarni trak, jednostavno po svojim karakteristikama skoloniji infekcijama, nego sto je slucaj kod muškaraca.

Urinarni trakt cine bubrezi, bešika, mokraćni kanali. Kod žena je otvor kroz koji se mokraca izlucuje van tela dosta blize otvor za izlucivanje supstanci iz debelog creva nego sto je kod muskaraca. Ovo je jedan od glavnih razloga zasto cesce dolazi do infekcije kod žena. Zbog ovoga se posebna paznja mora posvetiti licnoj higijeni, odnosno treba biti vrlo pažljiv da se bakterijski mikroorganizmi (koji prirodno postoje u debelom crevu) nepaznjom (nepravilnim koriscenjem toalet papira recimo) ne prenesu na kraj mokracnih kanala ili vaginu. Ako dodje do ovoga, mikroorganizmi se razvijaju i brzo sire dalje kroz urinarni trakt sto dovodi do brojnih urinarnih infekcija.

Problem infekcije urinarnog trakta moze se javiti dakle nezavisno od pola, ali i nezavisno od zivotne dobi. Koliko se lako ovaj problem javlja kod odraslih, toliko je cest i kod dece.

Osobe koje su naročito sklone urinarnim infekcijama su osobe sa već oslabljenim imunim sistemom usled neke trenutne ili hronične bolesti. Posebno osetljivu grupu cine osobe koje pate od dijabetes ili imaju već postojeće probleme sa bešikom ili bubrezima (pesak, kamenje i slicno). Kod muškaraca pojačan je rizik u slucaju uvecane prostate.

Kako prepoznati urinarnu infekciju?

Da biste nesto lecili morate prvo da ga prepoznate. Tako je i sa infekcijom urinarnog trakta. Ukoliko iznenada imate potrebu za cestim mokrenjem (sto vam na prvi pogled deluje bezrazlozno), ali ne mokrite kao i obicno vec primecujete da izlucujete malu kolicinu urina, gotovo curenje, imate prvi znak za uzbunu. Ovo, naravno, ne znaci odmah da treba da se plašite, ali bi bilo poželjno da posetite svog lekara. Ukoliko jos uz to osecate cest svrab i peckanje u predelu spoljasnjih krajeva mokracnih kanala (tokom mokrenja), vrlo je verovatno da se radi o nekoj vrsti urinarne infekcije. Ne ocajavajte unapred jer postoje brojna prirodna resenja protiv urinarnih infekcija, a nisu ni svi oblici tesko izlecivi ni toliko strasni.

Osim navedenih simptoma, moze se desiti da je mokraca zamucena i da ima jaci miris nego obicno. Zamucenjem se smatra tamna mokraca (dosta tamnija od uobicajene), a ponekad i crvenkasta. Mokraca moze biti crvenkasta jer u njoj ima krvi i ovo je vec situacija u kojoj je obavezno javiti se lekaru.

Tezi simptomi urinarne infekcije su bol u donjem delu stomaka, ponekad i bol u ledjima ispod rebara, ubitak apetita, visoka temperatura i drugo.

Vrste urinarnih infekcija

Verovali ili ne, urinarne infekcije su jedan od najcescih razloga posete lekaru. Mogu se javiti u blagim i teškim oblicima. Najcesci oblici su upala mokracnog kanala i upala besike. Redje zbog urinarnih infekcija dolazi do upale bubrega. U svakom slucaju, infekcija moze da zahvati gornji (bubrezi) i donji urinarni trakt (besika, prostata, testisi).

Bakterije poput streptokoka i stafilokoka (to su grupe bakterija) vrlo cesto izazivaju urinarne infekcije. Medjutim, jedan od najcescih uzrocnika je bakterija Eserihija koli. Ova bakterija cesto izaziva bol u stomaku, dugo se i uporno leci. Neophodno je izleciti je u potpunosti jer moze da dovede do steriliteta. Jos jedna u nizu je i bakterija Enterokoka kao i brojne druge bakterije. Neretko infekciju urinarnog trakta izazivaju i bakterije koje se mogu preneti seksualnim putem, popu Klamidije.

Dodatni faktori rizika

Osobe koje su tesko pokretne ili nepokretne , osobe koje imaju urodjene anomalije urinarnog trakta, zatim osobe koje imaju bilo kakav poremecaj praznjenja besike (uvecanje prostate, kraci mokracni kanali i dr.), osobe koje iz bilo kog razloga imaju ugradjen kateter rizikuju da mnogo lakse dobiju neki oblik urinarne infekcije. Zbog toga je vazno da dodatno brinu o sebi stalnim ojacavanjem imunog sistema. Losa higijena, veoma aktivan seksualni zivot, ali i cesta i dugotrajna upotreba antibiotika predstavljaju dodatni faktor rizika od infekcije.

Kod zena u menopauzi dolazi do pada nivoa estrogena i promena na sluznici urogenitalnog trakta sto povecava rizik od urinarne infekcije. Kroz godine kod zena iz razlicitih razloga (starost, porodjaj, prekomerna težina) dolazi do spuštanja bešike sto je još jedan (dodatni) faktor rizika.

Postavljanje dijagnoze

Ukoliko imate simptome koji odgovaraju simptomima urinarne infekcije prvo se obratite lekaru. Ne bi trebalo da sami sprovodite bilo kakav oblik lecenja dok niste u potpunosti sigurno sta je uzrok. Vrlo se jednostavno postavlja dijagnoza ovakvog oblika infekcie: dajete uzorak urina i nakon odredjenog vremena dobijate rezultat (1 – 7 dana). Nakon toga, u dogovoru sa lekarom zapocinjete lecenje. Najcesce se ovaj vid infekcije leci antibioticima (neki se oblici cak i ne lece). Medjutim, postoje brojna prirodna resenja za ovakve probleme. Dovoljno je da se svojim doktorom konsultujete oko primene istih.

Prirodno lecenje urinarne infekcije – prirodom do zdravlja urogenitalnog sistema

Ako cesto patite od infekcija i vec vam je dosadilo da pijete antibiotike (da ne govorimo o tome koliko i sama upotreba antibiotika, narocito u duzem vremenskom periodu, moze negativno uticati na nas organizam), urinarne infekcije imaju i prirodno resenje. Biljke poput komoraca i breze su se pokazale kao izuzetno delotvorne ne samo u borbi protibv urinarnih infekcija vec i u borbi protiv kamena u bubregu ili peska. Sastavni deo prirodnih lekova je ulje komoraca, a list breze. Primecujemo da se u prirodnim lekovima protiv uporne i dosdne urinarne infekcije sve cesce koristi biljka Ortosifon (Orthosiphon). Ona je izuzetno bogata fenolima, a samo da napomenemo da je i dobar diuretik. Kombinacija ovakvih sastojaka u obliku potpuno prirodnog napitka ima za cilj da poveca izlučivanje mokrace (otuda je bitan diuretik). Pojacanim izlucivanjem tecnosti dolazi do cesceg ispiranja bubrega i celukopnog urinarnog trakta. Osim toga, biljka Zlatnica (Solidaginis) i breza smanjuju rizik od zapaljenja urinarnog trakta. Kombinacija ovih prirodnih sastojaka deluje pozitivno i u lecenju Eserihije koli.

Solubitrat uro

Jedan od prirodnih proizvoda za rešavanje urino infekcija jeste Solubitrat čaj, veoma je lagan za pripremu i veoma je ukusan.

Ovaj čaj je odlično sredstvo za lečenje Ešerhije koli jer potpomaže čišćenju celog urinarnog sistema otklanjajući na taj način nagomilani pesak ili kamen u bubregu kao i sve bakterije.

Solubitrat čaj može da se koristi i tokom trudnoće i dojenja, ali uz oprez i najbolje je posavetovati se sa ginekologom ili urologom pre konzumiranja.

Da biste vodili zdrav zivot morate brinuti o sebi. Urogenitalni trakt je bitan deo covekovog sistema organa i treba ga cuvati i negovati. Redovna higijena, jak imuni sistem u kombinaciji sa prirodom garantuju njegovo zdravlje, a samim tim u velikoj meri i zdravlje naseg celokupnog organizma. Da bi sve funkcionisalo savrseno moramo pratiti prirodu i ici u korak sa njom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *