NIŠKA BUREGDŽIJADA

Ljubitelji tradicionalnog niškog doručka moći će od 19. do 22.08.2021. na keju da degustiraju burek sa sirom, piletinom, kulenom, pavlakom, slatki burek i druge specijalitete. Program će svakog dana Buregdžijade počinjati u 18 sati i trajati do ponoći, a organizatori najavljuju i prateći program.

Najmlađi srpski buregdžija Novak Stevanović iz Malošišta koji ima samo 12 godina najveća je zvezda ovogodišnje “Buregdžijade”.

Simpatični dečak, sin vlasnika pekare “Esnaf” iz ovog mesta kod Doljevca, iako još pohađa osnovnu školu, neobičnim hobijem bavi se već punih sedam godina.

Posetiocima ove niške gurmanske svetkovine sinoć je na licu mesta demonstrirao kako se pravi dobar niški burek.

Moj hobi je da pravim burek. Mi se porodično dugo bavimo mlinarstvom i pekarstvom pa sam gledao stalno kako majstori to rade. Jednostavno mi se zasviđalo pa sam i ja počeo da ga pravim. Od majstora iz moje pekare sam učio zanat, gledao kako oni to rade a potom i sam probao. Burek pravim od svoje pete godine a sada imam 12 godna, poverava se Novak.

Kaže da mu burek uglavnom ispadne baš dobar te da se sviđa kako ukućanima tako i njegovim drugovima.

Pravim burek za ukućane, iznenade se i budu srećni. Nekada napravim i za drugare, i njima se dopada moj burek pa me onda zapitkuju kako to radim, da li je teško… Teraju me stalno da im pravim burek. Najviše volim da jedem burek sa mesom ali je za pravljenje najzgodniji burek sa sirom, kaže najmlađi srpski majstor bureka.

On je na štandu ispred porodične pekare mesio testo a potom iskusnim pokretima razvlačio I tanjio kore koje je potom presavijao, punio sirom i ređao u tepsiju, kako već nalaže procedura pravljenja bureka.

Najteže je da se razvuku kore, ali je možda još bitnije da se vodi računa kod pravljenja zamesa da bude odgovarajuć za pravljenje kora za burek. Sviđa mi se da pravim burek. Želim da nastavim tu tradiciju kada porastem i da se bavim pekarstvom, poverava se Novak dok ponosno pokazuje tepsiju sa upravo napravljenim burekom koji je spreman za pečenje.

Ovogodišnja niška Buregdžijada, 18. po redu, organizovana posle godinu dana pauze zbog korona virusa, okupila je sedam renomiranih niških pekara. Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara iz Niša koja je tradicionalni organizator, kaže da je ove godine iz naziva Buragdžijade izostao prefiks “intrernacionalna” jer su gosti iz inostranstva bili sprečeni da se pojave zbog korone, ali da to nije umanjilo kvalitet manifestacije.

Na ovogodišnjoj “Buregdžijadi”, osim tradicionalnih bureka sa sirom i mesom, može da se proba i slani burek sa pilećim nadevom, burek sa kulenom i pavlakom, prazan burek, posan burek kao i posebno zanimljiv slatki program. Pekara “Tesa” pravi burek sa kremom I babanama, budrek sa “snikersom”, sa portokoladom i još mnogo, mnogo toga. Po tradiciji zovemo I naše drage prijatelje iz Svrljiga koji prave “belmuž”, tu su i majstori koji prave “tornado” čips od svežeg krompira kao I prizvođači čuvene rakije “melodija”, kaže Vukadinović.

Manifestacija se ove godine preklapa dva dana i sa “Filmskim susretima” koji počinju 21.agusta, pa nije isključeno da se na štandovima sa burekom vide i poznati srpski glumci.

Bez “bureka za Ginisa”

Zog epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom, ove godine izostalo je pravljenje tradicionalnog “bureka za Ginisa” gigantskih dimenzija i težine preko kilograma koji se potom uvek delio besplatno posetiocima. Poslednji takav burek koji je u prečniku imao dva metra napravljen je na “Buregdžijadi” avgusta 2019.godine.

“Beli rudari”

Vukadinović kaže da je veći broj domaćih učesnika izostao zbog manjka radne snage.

Tri pekare su mi otkazale jer nemaju dovoljno radnika. Majstori bureka su veoma traženi i idu u inostranstvo a radna snaga se sporo zanavlja kada stari odu u penziju. Svako veče treba da se radi u pekari što nije lako, to su “beli rudari”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *