ODRŽAVANJE TRAVNJAKA

Da vi travnjak izgledao lepo mora biti redovno održavan. U redovno održavanje travnjaka ulazi košenje, zalivanje, đubrenje i podsejavanje.

Košenje travnjaka

Koliko će te puta kositi u mesecu zavisi od klimatskih uslova i godišnjeg doba, čestim košenjem trava formira otporniju stabljiku i podstiče jačanje korena i stvaranje travnatog tepiha. Pokošenu travu nije dobro da ostavite na travnjaku.

Trava se u dvorištu kosi na visinu 3-5cm, a leti I zimi ostavite ga na 7cm visine, da bi se stvoria izolacija, koja će travnjak od pregrevanja i isušivanja odnosno jer se postiže izolacija od hladnoće I smrzavanja.

Zalivanje

Jedna od najvažnijih radnji održavanja travnjaka jeste pravilno zalivanje.

Najbolji termin za zalivanje jeste između 4 i 10 sati ujutru zato što je vazduh hladniji. Zalivanje noću je najgora stvar koju možete uradite, voda može da se zadrži na travi što može uzrokovati mnogobrojne bolesti.

Stepen isparavanja i propustnost zemljišta odrediće koliko puta nedeljno je potrebno zalivati, ako je vaše zemljište glineno, zalivajte ga jednom nedeljno, a ukoliko je peščano, zalivajte ga na svaka tri dana otprilike. Travnjak se zaliva na dubinu od 15 cm (8-10 l vode/m² ). Znak da je travnjak dobro zaliven su male bere koje počinju da se stvaraju na površini.

Jedna od greška je što mnogi ljudi iz velike želje da imaju lep i zelen travnjak, zalivaju ga preterano što dovodi do kontra efekta.

Ukoliko ipak preterate sa vodom, travnjak izbodite vilama na taj se način će te stvoriti rupice u travnjaku u koja će vremenom da se nakupi vlaga, zatim da se stvori prostor za vazduh i to će stvoriti povoljnu strukturu zemlje za dobar razvoj korenova trave.

Đubrenje

Pravilno đubrenje travnjaka se obavlja četri puta godišnje. Prva prihrana je početkom marta mineralnim djubrivom NPK 4-5kg na 100m2. Đubrivo razbacajte ravnomerno, bilo bi dobro da travu I zalijete posle đubrenja ukoliko zemlja nije vlažna.

Krajem maja i sredinom avgusta prihranite travnjak mineralnim djubrivom KAN, 2-3kg na 100m2. KAN podstiče razvoj zelene mase biljke sa lepom tamnom zelenom bojom. Kao I NPK ravnomerno ga razbacajte I posle toga zalite travu.

Početkom novembra koristite opet NPK, ali sada 8.16.24. Ovo đubrivo ne potencira rast zelene mase biljke, već razvoj korena što je odlično za travnjak pred zimu.

Podsejavanje

Ukoliko niste zadovoljni gustinom travnjaka izvršite podsejavanje u proleće ili u ranu jesen. Na taj način, travnjak će uvek imati nove – mlade izdanke koji će poboljšati kompaktnost busena, a samim tim I smanjenu prisusnost korova. Redovnim podsejavanjem izbegavate opasnost da za nekoliko godina morate menjati kompletni travnjak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *