Melomakarona (na grčkom melomakarono ili melomakarouno) je grčki kolačić koji se uglavnom proizvodi od brašna, ulja i meda. Uz kurabiedes, to je tradicionalna slastica iz vremena božićnih praznika. Ono je neophodno slatko u grčkim domovima na Božić.
Kourabiedes je mastan, kolačić ispunjen hrskavim bademima i prekriven debelim slojem šećera u prahu, dok je melomakarona meka, obično prelivena naribanim orasima i medom.
Melomakarona se takođe naziva finikia, u zavisnosti od regiona Grčke. Osnovni recept je isti, ali u nekim oblastima način kuhanja je različit. Finikia je duboko prženi desert, dok se melomakarona peče, a zatim uranja u medni sirup.
Recept za najbolju domaću melomakaronu
U posudi pomešajte 1,5 šolje ulja, 1 šolju šećera, 3/4 šolje soka od pomorandže, 1/4 šolje konjaka i 2 male kašike kore pomorandže.
U drugu posudu stavite 8 šoljica brašna, sode i praška za pecivo, a u sredinu dodajte predhodno pripremljenu smesu i sve zajedno izmešajte.
Uzmit testo, rukom oblikujte u ovalnom obliku i malo ga pritisnite, a možete testo iseći i modovima.
Stavite ga na tepsiju i pecite oko 30 minuta na 175°C dok ne dobiju zlatnu boju.
Dok se testo peče, pripremite sirup. Kuvajte med, šećer i vodu oko 5 minuta. Kada melomakarone izvadite iz rerne prelite ih ovim sirupom. Ako se sirup ohladi, a testo nije gotovo, slobodno ga ponovo zagrejte.
Kad upiju sirup, prevrnite ih naopako i ostavite da se ohlade.
Pomešajte orahe, kanale i karanfile.
Preokrenite melomakaronu i pospite ih mešavinom.
Sastojci:
1,5 šolje ulja
1 šolja šećera
3/4 šolje soka od pomorandže
1/4 šolje konjaka
2 male kašike pročišćene kore naranče
2 male kašike praška za pecivo
1 mala kašika sode
8 šoljica brašna
Sirup:
2,5 šolje meda
2 šolje šećera
2 šolje vode
Mrvice:
1 šolja seckanih oraha
polovina male kašičice mlevenih klinčića