ĐUMBIR ZA NEGU KOSE

Kada je u pitanju đumbir, svima su nam dobro poznate njegove blagodeti po celokupno čovekovo zdravlje. Međutim, osim što đumbir povoljno utiče na zdravlje, on je idealan za negu kose. Za to su zaslužni brojni minerali i vitamini koje ova biljka sadrži, a naročito masne kiseline.

Šta je đumbir

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je višegodišnja začinska biljka koja pripada porodici ljiljana. Poreklom je iz Kine. Danas se gaji u tropskim regionima širom sveta. U Evropu je stigao početkom srednjeg veka. Sama biljka u visinu naraste do 1 metar, listovi su izduženi i uski.

Obično se koristi samo rizom, tj. korenski deo biljke đumbira i to u raznim varijantama, bilo svež ili suv, kao prah ili u celini. Koren je mesnat, svetlo žute boje, sadrži skrob, smole i etarska ulja.

Mineralni sastav korijena đumbira, u značajnijim količinama sadrži kalij, magnezij, mangan i bakar. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama niacin i pantotensku kiselinu.

Benefiti đumbira za kožu i kosu

 • uklanjanja perut
 • usporava gubitak kose
 • stimuliše cirkulaciju i pospješuje rast kose,
 • suvu kosu učini mekšom i sjajnijom

Zasto je đumbir toliko dobar za kosu

Đumbir poboljšava cirkulaciju kože glave, tako što blago zagrejava kožu i na taj nacin dovodi do širenja krvnih sudova. Dobra cirkulacija je važna za kožu glave kao i za svaki drugi deo tela, kiseonik i hranljivi elementi bolje prenose do folikule I na taj način vaša kosa dobija potrebne sastojke koju je cine jačom, a samim tim pospešuje brži rast kose.

Đumbir ima antiseptička svojstva, koja između ostalog pomažu u uklanjanju peruti.

Bogat je antioksidansima, đumbir može oporaviti ispucale krajeve kose, kao i da suvu kosu učini mekšom i sjajnijom. Ova biljka sadrži linolnu kiselinu kao i druge masne kiseline koje pomažu kosi da bude jaka i zdrava.

U prahu vs sveži

Sveži đumbir sadrži vise korisnih elemenata od oong u prahu iako je nekad lakše koristiti u prah ipak glavni cilj je doborbit za vašu kosu, a tu je definitivno korisniji sveži, tako da ako možete koristite njega.

Koren đumbira je lako dostupan, možete ga kupiti u svakoj malo bolje snabdevenoj prodavnici.

Načini upotrebe đumbira za negu kose

Maska sa đumbirom za rast kose

 • 1 kašika đumbira

 • 1 kašika jojoba ulja

Pomešajte ove sastojke i nanesite ih direktno na kožu glave. Ostavite da deluje oko pola sata. Ako za to vreme osetite blago peckanje kože, ne brinite, to je normalno. Nakon pola sata isperite kosu mlakom vodom.

Maska sa đumbirom za sjajniju kosu i protiv opadanja kose

1 kašika narendanog korena đumbira

 • 1 kašika maslinovog ulja

U 1 kašiku narendanog korena đumbira dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i dobro promešajte. Nanesite masku na kosu i ostavite da maska deluje još pola sata. Isperite kosu. Osim što će ova maska sprečiti opadanje kose, vašu kosu će učiniti mekšom, zdravijom i sjajnijom. Ovaj maska će vam takođe pomoći ukoliko imate problem sa peruti.

Maska sa jajima

 • 1 jaje, žumance
 • ½ soka od limuna
 • ½ belanceta
 • ½ kašike od limuna

Pomešajte žumance, limun, belance, i maslinovo ulje. Masku umasirajte u kosu, ostavite da deluje pola sata pa dobro isperite.

Tonik od đumbira za negu kose

 • manji komad korena đumbira
 • 1 litra vode

Narendajete đumbir pa prelite vručom vodom. Ostavite da odleži nekoliko sati pa procedite I sipajte u staklenu flapu sa prskalicom. Naprskajte kosu i ostavite pola sata, posle toga isperite kosu. Ovaj sprej možete koristi 3-5 nedeljno. Vaša kosa će na taj naćin upiti minerale i vitamne kojima je đumbir bogat.

U ovaj tonik možete dodati i naseckani krastavac. Ogulite ga ako nije organskog porekla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *