KOLIKO PLASTIKE TJ. MIKROPLASTIKE UNOSIMO U NAŠ ORGANIZAM

Zagađenje nastaje kao posledica raspadanja plastičnog otpada, mikroplastika, mala vlakna koja su se odvojila od većih plastičnih predmeta.

Mikroplastika u flaširanoj vodi

Istraživanje koje je predvodio Kieran Cok sa Univerziteta Victoria u Kanadi, otkrilo je da u proseku 150 000 čestica mikroplastike unosimo u naš organizam godišnje, od toga 100 000 kroz vodu i hranu, a ostatak putem vazduha.

Prema njihovom istraživanju, oni koji većinu vode unose flaširanom vodom konzumiraju čak 90.000 više mikroplastičnih čestica godišnje od onih koji piju vodu iz slavine. Voda u plastičnim bocama u proseku sadrži 22 puta više mikroplastike od vode iz gradskog vodovoda.

Mirkoplastika u vazduhu

Većina nas je verovatno čula da se veliki deo prašine sastoji od mrtve kože, ali to je zapravo mit. Prašina se sastoji od peruti, otpadaka insekata, prljavštine – i iznenađujućeg broja hemikalija i gljivica, a od “skoro” i novi sastojak, mikroplastiku.

Prema studiji iz juna 2018. godine, svaki put kada sednemo da pojedemo obrok, više od 100 komada mikroplastike padne na naše tanjire sa ostatkom prašine iz vazduha.

Prema drugom istraživanju koje je uradio Dalberg, na osnovu studije koju je naručio VVF, a sproveo Univerzitet u Njukaslu u Australiji, rezultati su slični, da ljudi konzumiraju od 1 000 do 2 000 sićušnih komada plastike svake sedmice. To iznosi otprilike 25 gram mesečno, nešto više od 290 grama godišnje.

“Ova otkrića moraju poslužiti kao poziv na buđenje vladama”, rekao je Marco Lambertini, generalni direktor međunarodnog fonda VVF, citiran u saopštenju za javnost. „Ne samo što plastika zagađuje naše okeane i vodene puteve i ubija morski život – ona ​​je u svima nama i ne možemo da izbegnemo konzumiranje plastike. Globalna akcija je hitna i neophodna za borbu protiv ove krize. ”

Naplata ljudskog zdravlja još uvek nije potpuno shvaćena, ali neke plastike sadrže hemikalije za koje se veruje da doprinose zdravstvenim problemima poput gojaznosti i dijabetesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *