ACEROLA – TROPSKA TREŠNJA

Tropska voćka acerola poznata još kao karibska trešnja. Poreklom je iz južne Amerike raste kao nisko žbunasto voće. Cveta tokom cele godine Zreo plod može biti tamnocrven, svetlocrven ili narandžast, gorko-slatkog ukusa, aroma je nalik trešnji i višnji.

Vočka koja sadrži najviše C vitamina na svetu čak 1800 mg na 100 grama ima čak 20 puta više vitamina C od limuna. Pored obilja C vitamina sadrži još vitamin A, tiamin, riboflavin i niacin, a zbog viskokog sadržaja flavonoida, antocijana i organskih kiselina, organizam skoro pa potpuno može da iskoristi vitamin C.

Dobrobiti acerole

Jača imunitet, pomaže kod različitih virusnih infekcija, ubrzava i zaceljivanje rana.

Reguliše krvni pritisak i srčani rad, snizuje holesteroll. Istraživanja potvrđuju da acerola reguliše nivo šećera u krvi, prirodni lek je za glavobolju, jer protiv bolova postiže isti efekat kao aspirin.

Smanjuje rast tumorskih ćelija i iz zdravih ćelija uklanja štetne radikale.

 

Gde kupiti ovo voče?

Svež plod kod nas se ne može kupiti, tako da vam ostaju jedino suplementi ove vočke koji se mogu pronači u opliku kapsula, praška i šumećih tableta.

Neželjeni efekti

Može izazvati neke neželjene efekte, uključujući mučninu i nesanicu, a previsoke doze mogu izazvati dijareju.

Kamen u bubregu (nefrolitijaza), u velikim dozama, acerola može povećati šanse za dobijanje kamena u bubregu. To je zbog vitamina C u aceroli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *