ŠTA JE SIRTFOOD DIJETA? SAZNAJTE DA LI JE TO PRAVA DIJETA ZA VAS

Dijeta poznata pod nazivom „sirtfood dijeta“ je jos jedna u nizu dijeta dostupnih svima cija popularnost raste iz dana u danu. Osim brojnih recepata dostupnih svima, mozete naci i knjigu o sirtfood dijeti autora Goginsa i Matena koji su ujedno i izumitelji iste.

Sam naziv ove dijete potice od imena jednog enzima u nasem telu – sirtuina. Ovaj enzim utice na nas metabolizam tako sto ubrzava sagorevanje kalorija, ubrzava rad naseg metabolizma, ali istovremeno štiti naše celije i sprecava razne upalne procese u organizmu. Mogo bi se reci da sirtfood dijeta predstavlja savrešen nacin ishrane u vremenu kada se veliki procenat svetske populacije bori protiv viska kilograma i gojaznosti. Medjutim, ovaj vid ishrane je prilicno rigorozan, baziran na namirnicama koje podsticu rad gorepomenutog enzima. Ukoliko se odlucite na ovakav vid ishrane imajte u vidu da cete biti dosta ograniceni sa kolicinom unetih kalorija, ali i preporucenim namirnicama.

Ono sto je cini veoma privlacnom velikom broju ljudi je zapravo upotreba „nedozvoljenih“ namirnica. Uzmimo za primer da ova ishrana podržava unos cokolade i crne kafe garantujuci gubitak od 3kg za nedelju dana, dok se vecina nutricionista slaze da su nam ovo najveci poroci i glavni krivci za visak kilograma.

Pravila sirtfood dijete

Ova dijeta zasnovana je na restriktivnom unosu kalorija i jelovniku napravljenom za nedelju dana. Pre nego sto pocnete da drzite ovu dijetu prelistajte listu dozvoljenih namirnica i krenite u nabavku.

Prva tri dana u sirtfood nedelji dozvoljeno je unositi po 1000 kcal dnevno. Vaše obroke bi trebalo da cine 3 smutija i jedan dozvoljeni obroka (sa spiska dozvoljenih namirnica).

Preostala cetiri dana dozvoljen je malo veci unos kalorija, 1500 kcal dnevno. Ovim danima jedete 2 klasicna obroka od dozvoljenih namirnica i 2 smutija.

Vazno je napomenuti da su testiranja ove dijete vršena na fizicki aktivnim osobama.

Dozvoljene namirnice

Mozete jesti voce, povrce, piti razne cajeve, ali pazljivo procitajte sta je od navedenog zapravo dozvoljeno.

Sto se tice povrca mozete jesti kelj, rukolu, celer, crveni luk.

Od voca dozvoljeno je konzumirati citruse poput limuna, grejpfruta, pomorandze, mandarine i sl. zatim jabuke, borovnice, urmu.

Meso koje je dozvoljeno je iskljucivo riblje (losos ili kozice).

Kako je od vecine namirnica moguce mahom pripremiti salatu mozete dodati maslinovo ulje i/ili orahe.

Sto se tecnosti tice mozete piti crnu kafu bez secera, zeleni caj ili recimo crno vino.

Kada pozelite da se zasladite jedite cokoladu sa visokim procentom kakaa (od 75% pa navise).

Cilj sirtfood dijete

Cilj je svakako gubljenje kilograma, ali izumitelji ove dijete smatraju da je glavni cilj zapravo jacanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma sa ciljem poboljsanja opsteg stanja naseg organizma. Za sigurno gubljenje kilograma pored redukovane ishrane neophodna je i fizicka aktivnost.

Pokušati sa sirtfood dijetom – da ili ne?

Sto se ovog nacina ishrane tice cinjenica je da je u kratkom roku postao planetarno popularan. Kad smo se obratili nutricionistima, misljenja su bila podeljena. Dok su jedni ovu dijetu smatrali prilicno nezdravom i rigoroznom, drugi je pak podrzavaju. Ono u cemu se svi slazu jeste da mrsavljenje treba da bude postepeno i bazirano na zdravoj hrani a nje, moramo priznati, u ovoj dijeti ima. Ostaje nam da vam posavetujemo da sami odlucite da li je ova dijeta idealna za vas ili ne, ali i da bez obzira na odluku vas nacin ishrane obogatite unosom zdravih namirnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *