SMS PORUKE ZA KRSNU SLAVU

Krsna slava je običaj koji je za Srbe, pored Božića i Vaskrsa, najvažniji porodični praznik. Slava jeste slavljenje dan određenog svetitelja, koji je zaštitnik porodice.

Za slavljenje slave najvažnije su četiri stvari – slavski kolač, žito, crno vino i sveća.

Najviše Srba slavi Svetog Nikolu, 19. decembra pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu, a veliki broj ljudi slavi i Aranđelovdan, Đurđevdan, Mitrovdan i Svetog Jovana.

Naveli smo nekoliko lepih SMS poruka kojim možete čestitati vama dragim osobama njihovu krsnu slavu.

Vojskovodje nebeskih sila, mi nedostojni uvek vas molimo da nas ogradite vasim molitvama, zaklonom krila vese duhovne slave, cuvajuci nas koji vam usrdno pripadamo i klicemo: „Od nevolja izbavite nas kao cinonacelnici visnjih sila“ Srecna Slava!

Srecna Slava! Neka se preliju bačve sa vinom, domovi sa žitom i zdravljem, a polja sa rodom i berićetom“.

Uz vino i slavski kolač proslavi krsnu slavu, ponosno pred ikonom podigni glavu. Prekrsti se sa tri prsta, u tebi je vera čvrsta, nek te od svih zala štiti, tako je bilo i tako će zauvek biti! Srećna slava!

Krsna slava nek’ se slavi, običaji to su pravi. Pomoli se, prekrsti se, dok se slavska sveća sija, sve što radiš, za šta živiš nek ti uvek srcu prija. Srećna slava domaćine!

Domaćine, kućo stara, živ mi bio, sa svojima u veselju, krsnu slavu proslavio. Da je slaviš još dugo, dugo, da je zdravlja prvo, a onda i sve drugo. Srećna slava!

Zadrhtala pod ikonom sveća,
plamen mali u kandilu tinja,
domaćine nek te prati sreća,
nek ti gori u srcu buktinja,
Vera stara nek ti dušu žari
nasleđem se od davnina diči,
slavili nam slavu preci stari,
slavi i ti i Gospodu kliči.

Nemoj danas nista da te brine,
Sretna slava domacine,
Na stolu je slavski kolac zito i vino,
Trpeza je postavljena fino,
(ime slave) se vecno slavi,
Zivi bili i da ste zdravi!

Domaćine živ mi bio, porodom se ponosio, da te dobro služi zdravlje digni čašu, i na zdravlje! Da te sreća prati svuda, gde god kreneš, bilo kuda. Srećna slava!

Danas kada upalite slavsku svecu, neka vam Sveti (ime sveca) donese srecu. Deca da vam rastu živa i zdrava, Srećna vam vaša Slava!

Želim vam zdravlja pre svega, onda ljubavi, sloge i dobrog raspoloženja. Da vas na današnji dan sreća prati i da vam se dobro dobrim vrati. Ti si uvek pošten bio, domaćine, srećna slava i živ mi bio.

Domaćine kuće svoje, slušaj mudre reči moje, slavu slavi, kolač seci, kao nekad tvoji preci, Boga moli ti za zdravlje i srećno ti danas slavlje. Srećna slava!

Sveća na stolu, na zidu ikona stoji, živi mi bili i srećni, dragi prijatelji moji. Nek tvoji bižnji osete sreću, uz slavski kolač, vino i sveću. Nek se svako živi čudi kako slave dobri ljudi. Srećna slava!

Sretna ti slava domaćine! Da ti vinogradi budu puni grozđa a podrumi puni vina, Da ti se njivom pšenica zlati, Da ti se ambari napune kukuruzom, Da ti se u kući dečiji smeh i pesma ore, Da ti ukućani budu uvek siti, Da tvojim domom vlada zdravlje, sloga i ljubav, Da ti je sretno i berićetno!

U čije se zdravlje vino pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, rodilo mu i žito i vino, ponajviše pšenica belica i u kući sve muška dečica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *