PRIRODNO SKIDANJE TEMPERATURE

Povišena telesna temperatura (grоznicа) se javlja kada se organizam bоri prоtiv infеkciја ili virusa. Međutim, mnogi ne znaju da povišena temperatura znak da naš imunitet normalno funkcioniše. temperaturu nižu od 38.2°C nije potrebno snižavati. Ona zaustavlja uzročnike bolesti i sprečava njihovo širenje.

Temperatutu je najprecizije meriti pre jela kada je stomak prazan.

Često provertavajte prostoriju u kojoj boravi osoba koja ima visoku temperaturu.

Ako temperatura skoci preko 40°C treba je spustiti što pre. Kod duže pregrejanosti tela može da dođe do ozbiljnih posledica po zdravlje čoveka, koje se mogu odraziti na ključne organe kao štu su srce, mozak, kosti, pluća. Pošto groznica može dovesti do dehidriranosti organizma važno je unositi dovoljne količine tečnosti, kao što je voda, supe, čajevi, prirodni sokovi…

Ako visoka temperatura traje duže od dva-tri dana ili ako ste neuobičajeno malaksali, posetite Vašeg lekara.

Antipiretici (brufen, paracetamol, andol…) se po pravilu koriste kod visoke temperature koju ne možete spustiti nikako drugačije. Kod odraslih se preporučuje njihova upotreba tek kada temperatura pređe 38.6 stepeni, a kod dece 38.3 stepeni.

Pored navedenih lekova možete probati skinuti temperaturu prirodnim putem.

Načini za prirodno skidanje temperature:

Masaža rakijom – alkoholom

Jedan od odlicnih nacina za prirodno skidanje temperature jeste rakija ili ako nemate kvalitetnu domacu rakiju, može da posluži medicinski alkohol. razblažite ga sa vodom, 1:4 da ne bi izazvali iritaciju kože. Posebno budite pažljivi kod dece, isparenja od alkohola mogu da deluju toksično na dete.

Kada se masirate, obratite pažnju na pulsna mesta kao što su jame iza kolena, prevoji na podlakticama i zglobovi izad dlanova. Možete da izmasirate i stopala i dlanove.

Krompir

Operite i ogulite krompir, iseckajte na kolutove pa stavite na čelo. Druga opcija da krompir izrendate i stavite u čarape. Obloge menjati čim se krompir osuši.

Jabukovo sirće

Za spuštanje temperatre možete koristiti i jabukovo sirče. Obratite pažnju na svoj pazuh, lice i stomak – trljajte ih sirćetom za 10 do 15 minuta. Morate biti pažljivi da ne iziritirae kožu.

Jabukovo sirće možete koristiti i za spravljanje napitka za spuštanje povišene temperature, pomiješajte 2 kašikicu sirčeta i 1 kašikicu meda u čaši vode. Pijte 2-3 puta dnevno.

Beli luk

2 velika režnja belog luka ogulite i zgnječite, pa pomiješajte sa 2-3 kašike maslinovog ulja. Mešavinu lagano zagrijte i nanesite na tabane. Omotajte stopala gazom ili platnom pa ostavite preko noći.

Suvo grožđe

Imaju snažno protvupalno djelovanje, pa predstavljaju revilitizirajuci tonik za organizam ako imate povišenu temperaturu.

Natopite 25 suvih grožđica u pola šolje vode i ostavite ih da omekšaju. Kada omekša, zgnječite suvo grožđe u vodi pa pricedite tečnost. U dobijeni sok možete dodati iscijeđeni limun. Pijte dva-tri puta dnevno.

Grejpfut

Sok od grejpa je dobar protiv groznice. Pola čaše soka od svježe iscijeđenog grejpa pomešajte s istom količinom vode.

Čaj od đumbira

Napravite čaj od đumbira sa limunom. Ovaj čaj podstiče znojenje i smanjuje temperaturu i pomaže kod bakterijskih infekcija grla.

Ribežom naribajte đumbir na tanke komadiće. Ako nemate ribež, naseckajte pomoću noža na što tanje komadiće.

Trebat će vam 1 kašikica za jednu šolju čaja.

U šolju stavite naseckani đumbir i prelijte s 2 dcl proključale vode.

Poklopite i ostavite da odstoji 5-10 minuta, zatim procedite i odvojite đumbir od čaja.

Tuširanje mlakom vodom

Po nekim najzdraviji oblik skidanje temperature. Voda isparavanjem sa kože tela oduzimata znatnu količinu toplote. Temperatura vode treba da je mlaka, a temperatura prostorije 21-23C. Postupak tuširanja mlakom vodom se ponavlja bar 2-3 puta tokom dana, dok se temperatura ne spusti do zadovoljavajuće granice.

Odmaranje, bez stresnih situacija

Sve gore navedene nacine za prirodno spuštanje temperature treba kombinovati sa odmaranjem u krevetu. Nekada iako nam sam organizam traži odmor jer se osećamo loše i umorno zbog obaveza ne želimo da ga poslušamo što kasnije može dovesti do monogobrojnih komplikacija. Telu treba da pružimo odmor, bez stresa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *