NOVI SAD I BEOGRAD USKORO DOBIJAJU CENTRE ZA IZUČAVANJE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

U Novom Sadu i Beogradu planirano je otvaranje trening centara za nauku, odnosno izučavanje veštačke inteligencije, najavili su ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Otvaranje centara, istakli su, deo je zajedničkog projekta Srbije i jedne od najmoćnijih svetskih kompanija u ovoj oblasti iz Kine, Novi Zmaj.

Govoreći o projektu sa kompanijom Novi Zmaj, Šarčević je rekao da je naš zadatak formiranje najpre trening centara u Beogradu i Novom Sadu, a potom i u Trsteniku.

– Prva faza počela je 15 oktobra, dolaskom delegacije iz Kine, radi procene uslova za otvaranje centara.

Vlada poklanja značaj razvoju informacionih tehnologija, te podsetio da je informatika obavezan predmet od petog razreda, a da će od naredne školske godine programiranje postati obavezan predmet za prvake.

Bićemo jedna od tri evropske zemlje koje su to uradile – rekao je Šarčević.

Gradonačelnik Vučević je istakao da bi otvaranje Centra u Novom Sadu bila velika stvar za grad koji već ima uspešne osnovne i srednje škole, snažan Univerzitet, Naučno-tehnološki park i Institut Biosens.

– Time bismo učvrstili poziciju Novog Sada kao lidera u Srbiji za sve informacione, komunikacije tehnologije. Sve ono što se do juče činilo futuristički, danas je to realnost – rekao je Vučević.

On je dodao da nema dobrih rezultata u ekonomiji bez jakog obrazovnog sistema, što privlači i strane investitore.

Centar za veštačku inteligenciju u Novom Sadu biće otvoren na Spensu.

Šarčević je podsetio da je donet Zakon o fondu za nauku, kao i da će sredstva Fonda biti dodatno proširena iz budžetskih rezervi, kako bi što veći broj ljudi mogao da se javi na konkursne linije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *