NAJČEŠĆE URINARNE INFEKCIJE KOD MUŠKARACA

Iako su urinarne infekcije (UI) češće kod žena, muškarci nisu imuni na ove neprijatne stanja. Urinarne infekcije kod muškaraca mogu biti posebno ozbiljne jer često ukazuju na neko osnovno zdravstveno stanje. Da bismo razumeli ovaj problem i kako ga efikasno lečiti, važno je da se detaljno upustimo u uzroke, simptome i tretmane UI kod muškaraca.

Uzroci

Bakterije su najčešći uzrok UI. Većina infekcija počinje kada bakterije koje normalno žive u debelom crevu, poput E. coli, dospeju u mokraćnu cev. Drugi uzroci mogu uključivati:

 1. Uvečana prostata: Može sprečavati pravilno pražnjenje mokraćnog mehura, omogućavajući bakterijama da se razmnožavaju.

 2. Kateteri: Muškarci koji koriste katetere mogu biti izloženi riziku od UI jer ovaj uređaj može omogućiti bakterijama da uđu u mokraćni mehur.

 3. Nedostatak obrezivanja: Neobrezani muškarci mogu biti skloniji infekcijama zbog veće izloženosti bakterijama.

Simptomi

Kada muškarac razvije urinarnu infekciju, može iskusiti simptome kao što su:

 • Često mokrenje

 • Osećaj peckanja prilikom mokrenja

 • Mutna ili tamna boja urina

 • Neugodan miris urina

 • Bol ili pritisak u donjem delu stomaka

 • Groznica ili drhtavica (u težim slučajevima)

Dijagnoza

Dijagnoza UI kod muškaraca obično uključuje fizički pregled i analizu urina. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti dodatne testove kao što su ultrazvuk, CT skeniranje ili cistoskopija da bi se utvrdio uzrok infekcije.

Bakterije odgovorne za urinarne infekcije kod muškaraca

Iako je Escherichia coli (E. coli) najčešći uzročnik urinarnih infekcija, postoji nekoliko drugih bakterija koje mogu izazvati UI kod muškaraca:

 1. Klebsiella pneumoniae: Ova bakterija je čest stanovnik ljudskog crijeva, ali može izazvati infekcije kada dospe u urinarni trakt.

 2. Staphylococcus saprophyticus: Iako je ređi, ovaj uzročnik je odgovoran za značajan broj UI, posebno kod mlađih žena, ali i kod muškaraca.

 3. Enterococcus faecalis: Pripada grupi enterokoka, koja se često nalazi u crijevima ljudi. Mogu izazvati UI, posebno kod osoba sa smanjenim imunitetom ili onih koji su podložni invazivnim medicinskim procedurama.

 4. Pseudomonas aeruginosa: Ova bakterija je čest uzročnik bolničkih infekcija i može izazvati UI kod osoba koje koriste katetere ili imaju oslabljeni imunološki sistem.

 5. Proteus mirabilis: Ova bakterija je posebno opasna jer može izazvati stvaranje kamena u mokraćnom traktu, što može otežati lečenje infekcije.

 6. Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae: Ovo su seksualno prenosive bakterije koje mogu izazvati uretritis, upalu mokraćne cevi, koja je slična UI, ali zahteva specifično lečenje.

Pored ovih bakterija, postoje i drugi mikroorganizmi, uključujući gljivice poput Candida vrsta, koji mogu izazvati infekcije mokraćnog trakta, posebno kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom ili kod onih koji su na dugotrajnoj antibiotičkoj terapiji.

Lečenje

Najčešće se UI kod muškaraca leče antibioticima. Važno je da se kompletna terapija završi kako bi se osiguralo da su sve bakterije eliminisane. Pored toga, preporučuje se:

 1. Povećan unos tečnosti: Pomaže ispiranju bakterija iz sistema.

 2. Izbegavanje kofeina i alkohola: Mogu iritirati mokraćni mehur i pogoršati simptome.

Da bismo se efikasno borili protiv urinarnih infekcija, važno je razumeti širok spektar uzročnika, kao i činjenicu da najbolji pristup lečenju može varirati ovisno o specifičnom uzročniku infekcije.

Prevencija

Neke strategije prevencije uključuju:

 • Redovno pražnjenje mehura

 • Dobra lična higijena

 • Pijenje dovoljno tečnosti

 • Izbegavanje iritantnih sredstava za intimnu higijenu

Zaključak

Iako su urinarne infekcije kod muškaraca ređe nego kod žena, one predstavljaju ozbiljnu medicinsku brigu. Prepoznavanje simptoma i brzo lečenje ključni su za sprečavanje komplikacija. Ako muškarci dožive simptome UI, trebalo bi da se odmah obrate svom lekaru kako bi započeli odgovarajući tretman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *