KOKTEL MOJITO

Omiljeni koktel Ernesta Hemingwaya, vrhunsko rashlađenje za tople letnje dane. Postoji nekoliko prica o nastanku ovog pića, ali svi se slažu da je Kuba država porekla. Jedni misle da je ovaj koktel nastao kao lek protiv tropskih bolesti dok drugi misle da se pravljenjem ovog napitka hteo zamaskirati loš kvalitet tadašnje ruma koji nije bio ni blizu današnjem.

Recept koktel Mojito

50 belog ruma

2 kašikice braun šećera (ili po ukusu)

6 do 8 svežih listova nane

kisela voda (dovoljno da napunite čašu)

1 limeta

U ćašu sipajte malo kisele, šećer i listove nane. Tučkom (avan) za začine ili kašikom ako ga nemate u kuhinji izdrobite šećer i listove nane, na taj nacin ce te osloboditi okuse nane i rastopiti šećer. Druga opcija je da napravite uštipovani šećer (sirup), na taj nacin će te izbeći opastnost da vam se šećer ne rastopi I da dok pijete koktel hrska pod zubima. Sipajte lomljeni led pa preko njega votku, promešajte lagano. Na kraju lagano sipajte kiselu vodu dok ne napunite čašu.

Savet

Pošto je rum jedino piće u ovom koktelu, obavezno kupite što kvalitetniji, a I do lošeg ruma hoce glava da zaboli. 🙂

Uštipovani šećer, stavite jednake količine šećera i vode u posudu za kuvanje i kuvajte ih na visokoj temperaturi (mešajući ih sve vreme) dok se mešavina potpuno ne rastopi.

Svežu nanu možete kupiti na pijacama ili u malo bolje snabdevenim super marketima.

Ukoliko želite malo drugaciji okus koktela Mojito (Mohito), možete esperimentisati sa krastavcem. Postupak za pripremu je isti samo pre nego što sipate kiselu vodu stavite kolutove krastavca. Ako je krastavac organski onda ga nemojte ljuštiti, ali ako je prskan, savetujemo Vam da ipak to učinite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *