ČIŠĆENJE I NEGA PARKETA

Za osnovno održavanje parketa biće vam potrebn, usisivač, metla i na kraju, vlažna krpa, a za malo temeljnije čišćenje neko sredstvo, da li kupovno ili “domaće”.

Kada se korsti usisivač treba voditi računa da ne oštetite parket tako što će te izabrati odgovarajući nastavak za usisavanje, sa specijalnom zaštitom ili plišanim trakama na ivicama.

Dve vrste laka kojima se lakiraju parketi

Bitno je da prvo odredite koji lak je koriščen pri završnom sloju, da bi ste mogli izabrati odgovarajuće sredstvo. Ukoliko se odabere sredstvo koje je namenjeno čišćenju sa drugačijim završnim slojem, može se desiti da na parketu ostanu fleke i tragovi od čišćenja.

Lak može biti na vodenoj ili na poliuretanskoj bazi. Ukoliko vam nije poznato koji je lak korišćen kao završni sloj parketa, možete otkriti uz pomoc medicinskog alkohola. Komadić vate natopite alkoholom izaberite površinu na manje vidljivom mestu, npr. Ispod kauca, tepiha I sl. Očisti ga vaticom ukoliko je očišćena površina postala pomalo masna ili lepljiva, završni sloj je lak na vodenoj bazi.

Mikro ogrebotine

Redovno uklanjajte prašinu, a pogotovo pesak i ostale čestice koje se mogu naći na podu jer one mogu stvoriti mikro-oštečenja koja se najčešće neće videti golim okom, ali će u velikoj meri uticati da se sjaj parketa znatno smanji.

Tečnost za čišćenje parketa

Izbegavajte tečnosti za čišćenje kao što su sredstva sa hlorovodoničnom kiselinom, na primer varikina ili druga sredstva sa jakim dezinfektivnim, ali i agresivnim hemijskim dejstvom.

Nega parketa

Voskiranje

Voskiranje parketa se može raditi jednom godišnje ili jednom u dve godine i ono više spada u negu nego u čišćenje parketa. I ovde je potrebno odabrati odgovarajuće sredstvo u odnosu na lak koji je na parketu primenjen a zatim parket pažljivo i dobro uglačati koristeći krpe od pamuka ili vune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *