BILJKE KOJE PROČIŠĆAVAJU VAZDUH U SOBI

Hemikalije iz građevinskog materijala, nameštaja, a pogotovo osveživača vazduha mogu da zagade vazduh u prostoriji. Najbolji način pored provetravanja sobe da uklonite toksine jeste da u sobu stavite odgovarajucu biljku.

Biljke ispuštaju kiseonik i pomažu da se uklone hemikalije kao što je formaldehid, vrlo često isparenje u zatvorenim prostorijama, koji može da izazove respiratorne i neurološke probleme, pa čak u najgorem slučaju rak.

Bršljen

Puzavica koja pomaže da se pročisti formaldehid iz vazduha vase sobe. Možete ga gajiti u visećim korpama ili saksijama na podu. Potreban mu je vlažniji vazduh, pa ga treba redovno orošavati. (slika)

Bambusova palma (Chamaedorea Seifrizii)

Stavite je na sunčano mesto, ali nemojte je direktno izložiti sunčevim zracima. Poboljšava kvalitet vazduha u sobi upijujaci toksine, kao što su azot i formaldehid. Kod zalivanja koristite zemlju propušta vodu I obavezno saksiju sa rupama, kako koren ne bi istrulio.

Svekrvin jezik (Sansevieria)

Biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova, pročišćava iz vazduha benzen, formaldehid i trikloroetilen. Nije zahtjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce, ali hlad. Ne voli puno vlage tako da ju nemojte često orošavati.

Mirni ljiljan

Jedna od najefikasnijih sobnih biljaka za uklanjanje toksina, uključujući aceton, benzen, alkohol, amonijak I zračenje. Usto je jako lepog izgleda. Da bi ostao zdrav i bez insekata, potrebno je da mu redovno perete lišće. (slika)

Pripazite ukoliko imate djecu i kućne ljubimce pošto sok biljke u dodiru sa kožom izaziva iritaciju, a ako se proguta, dijareju I bolove u stomaku.

Kaučukovo drvo

Ova biljka je odličan prečišćavač vazduha, može da podnese vrlo niske temperature i slab izvor svetlosti. Jedino što ova biljka traži jeste redovno zalivanje. (slika)

Gerber

Nije mu potrebna velika njega, ali vodite racuna da ovaj cvet voli sunčana mjesta, ali ne I velike vručine. Zalivajte biljku kada vidite da je zemlja na vrhu saksije suva. Zalivajte gerber pažljivo, čuvajte listove što suvljim. Dobro pročišćava vazduh, a pogotovo od dima cigarete.

Aloe Vera

Osim što je možemo iskoristiti i za lečenje opekotina i za izradu preparata za kožu štiti nas od štetnih elemenata iz vazduha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *