Za sve ljubitelje povrca nema niceg ukusnijeg od lagane supice napravljene od mešavine razlicitog povrce. Kad su ovakve supe u pitanju izbor je zaista neverovatan i sve moguce kombinacije su u opticaju. Mi smo izabrali po nama jednu od najukusnijih supica koju cini miks razlicitog povrca bogatog vitaminima, lganu, a istovremeno vrlo hranljivu.
Priprema:
Na ulju prodinstajte sitno seckan crni luk. U to dodajte sitno iseckan beli luk, šargarepu i po kašicicu seckanog lista peršuna i celera. Dinstajte uz malo dodate vode. Kada smeša malo omekša, dodajte brašno. Dobro izmešajte i dinstajte jos malo, dok se smeša ne sjedini, ali pazite da brašno ne izgori. Potom sve nalijte vodom i kuvajte još 30 minuta. Kada je smeša spremna, procedite je i izmiksujte štapnim mikserom ili blenderom.
U vodu u kojoj se povrce kuvalo dodajte grašak i krompir secen na kockice, a zatim vratite napravljenu kašu. Sve zajedno izmešajte dok se grašak i krompir ne skuvaju (ne odmeknu). Na kraju dodajte paradajz pire, kuvajte još malo i supica je spremna za serviranje.
Ukoliko želite bistru supicu, samo nemojte miksovati luk, šargarepu i listove celera i persuna, vec kad se smesa prodinsta dodajte ostale sastojke i kuvajte.
Sastojci:
grašak (mozete iskoristiti pkovanje od 400g ili 450g smrznutog graška ili otprilike istu kolicinu svežeg)
1/4kg belog krompira
1 glavica crnog luka
3 cena belog luka
2-3 šargarepe
sitno seckan list persuna i celera
4 kašike ulja
2 kašike brašna
1 kašicica paradajz pirea