SVEČANA BELA ČORBA

Bilo da pripremate neko slavlje ili obican porodicni rucak, svecana bela corba moze se naci na vasoj trpezi. Ono sto je cini posebnom jeste i to sto svakako moze da zameni i glavno jelo! Evo kako da je brzo pripremite i uzivate u njoj.

Priprema:

Oprano i ocisceno pile staviti u serpu i naliti sa 5l hladne vode. Ostaviti pile potopljeno da odstoji 20 minuta otprilike. Zatim staviti serpu na ringlu da voda provri. U provrelu vodu dodati sitno seckan crni luk. Za lukom dodati ociscenu i opranu sargarepu ali u komadu, ne seckati je. Kada je pile kuvano izvadite ga na tanjir. Isto uradite i sa sargarepom.

Kada se meso prohladi, ocistite ga od kostiju i kozice i sto sitnije iseckajte. Sargarepu takodje isecite na sitne kocke. Vratite sve u serpu i dodajte vode. Kada ste sve sastojke sjedinili, dodajte zacine po ukusu.

Ova corba je najlepsa ako se zaprzi, a to ucinite na sledeci nacin: Nalijte tiganj uljem, kolicina ulja zavisi od velicine tiganja ali dno treba da bude prekriveno. Prethodno ocistite i sitno narendajte jednu sargarepu. Stavite ulje da se zagreje. Uprzite sargarepu dok ulje ne dobije finu narandzastu boju. Radite ovo na srednjoj temperature, da vam smesa ne izgori. Uprzenoj sargarepi dodajte 2 ili 3 kasike belog brasna (zavisno od trenutne gustine smese) i uprzite i njega.

U ovu smesu dodajte 1 kasiku corbe i mesajte da se zgusne. Ponovite ovo jos jednom. Tek kada je i drugi put smesa gusta, dodajte zaprsku u corbu i dobro promesajte. Ostavite da se krcka na tihoj vatri. U zaprsku mozete dodati i malo sitno seckanog persuna.

Pred kraj dodajte 150 ml kisele pavlake.

Kada je corba gotova, ostavite da se malo prohladi. U dubljoj ciniji izmuckajte viljuskom dva jajeta. Kada su jaja dobro umucena, dodajte ih u prohladjenu corbu i dobro izmesajte.

Savetujemo da za zaprsku koristite belo brasno jer ce ono dati bolji ukus corbi nego ostali tipovi brasna.

Sastojci:

1 pile (oko 1.5kg)

2 glavice crnog luka

5 sargarepa (ukoliko su vece moze i 4)

150 ml kisele pavlake

lovorov list po ukus

so, vegeta ili slican zacin, biber

sitno seckan list persuna

5l vode

Sastojci za zaprsku:

ulje

1 sargarepa

2-3 kasike brasna

2 jajeta

2 kasike corbe

persun po ukusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *