NOVA BURAD – PRIPREMA PRE PRVE UPOTREBE

Nova burad (bačve) pre prve upotrebe treba pripremiti, postupak se zove ovinjavanje. Ukoliko izostane valjana priprema rakija ili vino će poprimiti za jako kratko vreme gorak ukus i tamnu boju, a ukoliko u takvim buradima držite kominu postoji pogučnost da dođe do usporavanja ili čak obustave procesa fermentacije usled delovanja određenih supstanci koje se ispuštaju iz novih buradi. Največi problem predstavlja tanin kojeg nova burad tj. drvo sadrži u velikoj količini.

Ovinjavanje

Vodena para:

  • mašinom na paru perite bure iznutra dok se ne zagreje da se ruka ne moze držati sa spoljne strane, posle toga se ulije hladna voda koja se odmah isprazni, postupak se povalja dok voda ne postane bistra i bez mirisa

Slana voda:

  • bure se napuni hladom vodom i ostavi 3-4 dana da odstoji, posle se voda ispusti i sipa nova ključala voda u koju se razmuti 5-7% kuhinjske soli, ostaviti 24 sata
  • ispustiti vodu i sipati novu vodu sa 2-4% sode koju držite 12 sati
  • sipati novu hladnu vodu i ostavite 2-3 dana posle ispustite tu vodu i bure je spremno

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *