MELAMAKARONA – TRADICIONALNI RECEPT

Melomakarona (na grčkom melomakarono ili melomakarouno) je grčki kolačić koji se uglavnom proizvodi od brašna, ulja i meda. Uz kurabiedes, to je tradicionalna slastica iz vremena božićnih praznika. Ono je neophodno slatko u grčkim domovima na Božić.

Kourabiedes je mastan, kolačić ispunjen hrskavim bademima i prekriven debelim slojem šećera u prahu, dok je melomakarona meka, obično prelivena naribanim orasima i medom.

Melomakarona se takođe naziva finikia, u zavisnosti od regiona Grčke. Osnovni recept je isti, ali u nekim oblastima način kuhanja je različit. Finikia je duboko prženi desert, dok se melomakarona peče, a zatim uranja u medni sirup.

Recept za najbolju domaću melomakaronu

U posudi pomešajte 1,5 šolje ulja, 1 šolju šećera, 3/4 šolje soka od pomorandže, 1/4 šolje konjaka i 2 male kašike kore pomorandže.

U drugu posudu stavite 8 šoljica brašna, sode i praška za pecivo, a u sredinu dodajte predhodno pripremljenu smesu i sve zajedno izmešajte.

Uzmit testo, rukom oblikujte u ovalnom obliku i malo ga pritisnite, a možete testo iseći i modovima.

Stavite ga na tepsiju i pecite oko 30 minuta na 175°C dok ne dobiju zlatnu boju.

Dok se testo peče, pripremite sirup. Kuvajte med, šećer i vodu oko 5 minuta. Kada melomakarone izvadite iz rerne prelite ih ovim sirupom. Ako se sirup ohladi, a testo nije gotovo, slobodno ga ponovo zagrejte.

Kad upiju sirup, prevrnite ih naopako i ostavite da se ohlade.

Pomešajte orahe, kanale i karanfile.

Preokrenite melomakaronu i pospite ih mešavinom.

Sastojci:

1,5 šolje ulja

1 šolja šećera

3/4 šolje soka od pomorandže

1/4 šolje konjaka

2 male kašike pročišćene kore naranče

2 male kašike praška za pecivo

1 mala kašika sode

8 šoljica brašna

Sirup:

2,5 šolje meda

2 šolje šećera

2 šolje vode

Mrvice:

1 šolja seckanih oraha

polovina male kašičice mlevenih klinčića

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *