BOZA – SUPER UKUSNO BEZALKOHOLNO PIĆE

Boza je bezalkoholno piće, slatko, ukusno i sa nula procenata alkohola.

U prošlosti ovo piće je bilo vrlo popularno. Pod uticajem modernih industrijskih pića ljudi su nekako zaboravili na ovo piće. Srećom, boza je ponovo postala popularna.

Zašto je piće boza tako dobra?

Nekoliko hiljada godina staro piće. Suprotno današnjim savremenim gaziranim napicima, koja su puna šećera i potpuno nezdrava i štetna za naš organizam, boza je zdravo osvežavajuće bezalkoholno prirodno piće koje ne narušava naše zdravlje.

Činjenica da sadrži puno vitamina B (B1, B2, B3, B6 i B12 vitamina), kao i vitamina A i E i gvožđa, dokazuje kvalitet ovog bezalkoholnog pića.

Takođe sadrži puno korisnih bakterija što je čini savršenom za naš probavni sistem. Preporučuje se sportistima, trudnicama, deci, u osnovi svima.

Kratak podsetnik šta je boza značila ljudima

Bozu su pravili ljudi koji su se zvali bozadzije (“ljudi koji prave bozu”). Bila je nezaobilazno piće u svakoj prodavnici slatkiša. Naročito je bila popularna u Albaniji i Bugarskoj.

Pored limunade, bio je jedno od najpopularnijih bezalkoholnih pića orijentalnih poslastica. Bilo je nešto poput “savrsenog uklapanja” za sve one izuzetno slatke poslastice i kolačiće koje možete pronaći u tim prodavnicama slatkiša. S jedne strane imali ste vrlo slatke poslastice (baklava, tulumbe, tufahije i druge ukusne bombone), a sa druge strane osvežavajuću bozu.

Boza i limunada, nije bilo retko da ljudi pomešaju ova dva pića, pola pola, na ovaj način dobijete bezalkoholni „špricer“.

Recept

Ovo je osvežavajuće piće dobijeno fermentacijom kukuruza u vodi ili bolje rečeno kukuruznog brašna, šećera i kvasca.

Sastojci:

5 l vode

600 g kukuruznog brašna

30 g kvasca

Priprema

Uzmite kukuruzno brašno i prelijte ga toplom vodom (ne previše vrućom). Ostavite ovu mešavinu jedan dan.

Sledećeg dana ga prokuvajte oko dva sata uz povremeno mešanje. Kada je kuvano i ohlađeno dodajte kvas. Pre nego što dodate kvas, pomešajte ga u malo vode i ostavite da naraste neko vreme (kao kada pravite hleb).

Ostavite smešu ponovo preko noći.

Ujutro procedite smesu, dodajte šećer i dobro izmešajte dok se šećer ne istopi u potpunosti.

Piće je žućkasto i slatko. Budući da sadrži kvas, on neće dugo ostati sladak (kvas i šećer na kraju formiraju alkohol, a boza gubi ukus). Dakle, savet je da ne pravite previše boze odjednom i uvek je držite u frižideru.

Trebalo bi da ga pijete hladno, ali ne koristite led. U božu možete dodati malo cimeta.

Ako volite slatka, bezalkoholna pića, boza je baš za vas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *